2010. augusztus 15., vasárnap

A Sydney-i Operaház avagy az első karcrajzom


Nagyon rég szerettem volna kipróbálni a karcrajzolást, de nem mertem beruházni úgy, hogy nem tudtam, hogy egyáltalán meg tudom-e csinálni.

De egy kissé megkésett születésnapi-névnapi ajándéknak köszönhetően (most tudtunk találkozni) végre kipróbálhattam és mondhatom, hogy nagyon jó buli:-D, nagyon megtetszett. Nem egy gyors munka és egy-egy résznél nagyon kellett figyelnem, de nagyon élveztem a vele való szöszmötölést.

Már meg is van a következő két darab;-).

2010. augusztus 9., hétfő

Pécsi kirándulás - indulás hazafelé

Ezután már nagyon fáradtak voltunk, így elindultunk a kocsihoz.
Pécsett nagyon sok modern művészeti alkotás és kiállítás is található. A történelmi városközpontot várfal veszi körül és az azt körülvevő zöld területen több modern szobor is látható. Nem igazán szeretem a modern művészetet, de ezek a szobrok tetszettek. Néhány közülük:Összességében egy nagyon jó kis kirándulás volt. Kicsit nehéz volt a tájékozódni, de a helyiek nagyon kedvesek voltak, nagyon szép a város és igazán sokféle építészeti és művészeti alkotás található a városban, a táj pedig gyönyörű. Az is nagyon tetszett, hogy elég sok zöld terület volt a városon belül.

Pécsi kirándulás - a Szabó Marcipánmúzeum

Az interneten olvastam, hogy egy marcipánmúzeum is található a főtér közelében, és természetesen:-) kissé bonyolult módon odajutva, sikerült is rátalálni.A múzeum az üzletből nyílik, van egy alsó és egy felső szintje. Az eladó hölgy nagyon kedves volt és láthatóan szívesen beszélt a múzeumban található művekről, amelyek között a kalocsai hímzéssel készült székektől kezdve a különböző mesefigurákon és -jeleneteken át a történelmi alakokról készült marcipánfestményekig és pécsi, illetve budapesti épületek kicsinyített másáig, rengeteg különféle alkotás megtalálható volt.

Balról Ferenc József és Sissi portréja."A dzsámi":-), a pécsi székesegyház és a Mátyás-templom és a Halászbástya.Kaktuszok.Kalocsai hímzéses bölcső.Süsü és Shrek.


Még nagyon sokminden látható a múzeumban, de minden azért nem akartam megmutatni:-). A múzeum megtalálható Pécsett az Apáca utca 1. szám alatt és Budapesten a Budai Várban a Hess András tér 1-3. szám alatt.

(A múzeum honlapja itt megtekinthető.)


Pécsi kirándulás - a Széchenyi térElőször a Zsolnay-kutat pillantottuk meg. Nagyon megörültem neki, mert eredetileg nem volt az útitervben.
Naná, hogy "élőben" sokkal szebb, mint a tévéreklámokban, csak az volt a furcsa, hogy a reklám alapján nagyobbnak gondoltam az ökörfejeket:-).


A kút mögött pedig láthatóvá vált a főtér, ami úgy tűnt, nemrég újult meg és igazán nagyon szép volt. Szép, tiszta és rendezett.


Pécsi kirándulás - út a város főtere felé


Jakováli Hasszán dzsámija


Romantikus stílusú épület egy utcácskában.

Nos, ezen az utcán kellett volna elmennünk, hogy a főtérre jussunk, de mi jobbra indultunk el. Pedig az elefánt mutatta az utat:-):Ezután megnéztünk egy térképet, amelyen azt láttuk - amit már az interneten nézegetett térképeken is, - hogy a város főtere nagyon közel van, de pont az ellenkező irányba indultunk el, azután pedig elkövettük azt a hibát, hogy megkérdeztünk valakit, hogy "merre van a dzsámi?". Nos, kiderült, hogy ez nem a megfelelő kérdés volt, mert bizony Pécsett nemcsak egy dzsámi van. Így végül a Kórház téren Jakováli Hasszán dzsámijánál kötöttünk ki.

De aztán már több eszünk volt:-) és a Széchenyi tér felől érdeklődtünk:-). Aztán apró utcácskákon át a Jókai térre jutottunk. Ahol, ha balra fordultunk volna, pillanatok alatt a főtérre jutottunk volna, de mi a jobbra levő utcácska felé vettük az irányt és így - ahogy eddig is a nap folyamán, - a sokkal hosszabbik utat sikerült választanunk...

Pécsi kirándulás - a Szent István tér


A kiállítás után a Szent István tér felé folytattuk utunkat. Először a Pécsi Székesegyházhoz sétáltunk el. Sajnos épp mise volt, így nem tudtunk bemenni, de az épület kívülről is gyönyörű és a tér és környéke számos látnivalóval szolgált.

Pécsi kirándulás - az érkezés

A városfalon kívül parkoltunk le, - hála Istennek még volt egy szabad hely, - de onnan a fal másik oldalán látszott a Székesegyház épülete. Utunk első állomása a Csontváry Múzeum volt. Azt terveztem, hogy a Múzeumról is készítek képet, de az épület olyan rossz állapotban volt, hogy úgy döntöttem, inkább nem fényképezem le. Épp renoválták a homlokzatot, így remélhetőleg hamarosan régi szépségében pompázhat újra. Sajnos a beltér se volt az igazi, úgy éreztem, kicsit méltatlan körülmények között vannak ezek a képek kiállítva. De lehet, hogy csak azért éreztem így, mert nagyon szeretem Csontváryt:-). De a múzeumban mindenki nagyon kedves és segítőkész volt. És lélegzetelállító volt látni az óriási festményeket, különösen azokat, amiknek a sokkal-sokkal kisebb reprói nekem is megvannak itthon:-). Örülök, hogy láthattam ezeket a festményeket "élőben".

Pécsi kirándulás - az út

Épp a nyári szabadságomat töltöm. A múlt hét némi házimunkával, de főleg lustálkodással, alvással és némi filmnézéssel telt.

Tegnap pedig végre sikerült eljutnom Pécsre. Már nagyon régóta szerettem volna Pécsre eljutni, elsősorban a Csontváry Múzeumba és most végre összejött.

Az út elég döcögősen indult, mert, elég nehezen keveredtünk fel az autópályára - olyan nehezen, hogy majdnem visszafordultunk, - de aztán már simán odataláltunk:-).